Com afecta la COVID-19 als infants TEA

El tancament de les escoles i el teletreball han estat mesures de salut adaptades en molts països per a prevenir la propagació de la COVID-19. Aquestes mesures han portat com a conseqüència, un impacte psicològic en moltes famílies a tot el món. 

Alguns estudis van observar i identificar factors estressants durant la quarantena, tals com, la seva durada, la por a patir la malaltia, la frustració, l’avorriment, la informació inadequada, l’economia i l’estigma.

Durant aquest període, alguns nens han vist com les seves rutines han canviat  per complet i han de respectar regles que no sempre són comprensibles per a ells, com ara, desinfectar-se les mans, no tocar-se els ulls ni el nas i cobrir-se la boca. 

Els nens que pateixen el Trastorn de l’Espectre Autista tenen un risc intensificat d’ansietat, la qual cosa pot incrementar l’augment dels problemes de conducta. És per això que durant el període de tancament escolar, els nens amb TEA poden tenir canvis de conducta, com ara ansietat, irritabilitat, obsessió, hostilitat i impulsivitat.

La desregulació de les emocions també és un problema comú que experimenten les persones amb TEA i s’ha associat amb problemes de mala adaptació. A més, l’ansietat i la depressió es troben entre els trastorns afectius més prevalents en aquests nens.

També sabem que les demandes escolars i el compromís social són factors estressants per als nens amb TEA i, tenint això en compte, podríem imaginar que romandre a casa durant la quarantena, lluny d’aquests desafiaments, podria consolar a aquests nens. No obstant això, durant aquest període, aquests nens van haver d’enfrontar-se a un gran factor estressant per a ells: el canvi de rutines. Una característica comuna dels nens amb autisme, és l’obsessió amb la rutina, els rituals i la inflexibilitat, i això podria constituir un grup de risc de complicacions de salut mental a causa de la pandèmia de COVID-19.

És per això que malgrat aquest gran canvi en la vida de les famílies, han de preocupar-se per mantenir les rutines, distribuir tasques i brindar noves experiències i activitats als seus fills.

Finalment, afegir que la suspensió de l’educació especial i les teràpies pot tenir un impacte devastador en el desenvolupament d’aquests individus. Per aquesta raó, i atès que la intervenció primerenca resulta fonamental en aquesta condició, és obligatori avaluar les necessitats d’aquests nens com més aviat millor.