PSICOLOGIA CLÍNICA

QUÈ TRACTEM?

Durant cada etapa de la nostra vida, les persones ens trobem en continu creixement, fent front a situacions a vegades problemàtiques que hem de resoldre. Aquests moments vitals poden despertar en nosaltres dificultats a l’hora de reaccionar-nos o de conviure. Això acostuma a provocar un tipus de patiment intern que dificulta les nostres vivències diàries més comunes i no ens deixa gaudir-les.

La psicoteràpia és el tractament per promoure aquest canvi psicològic en la persona. És el procés mitjançant el qual la persona comprèn per què es troba bloquejada en aquell moment i, amb l’acompanyament del terapeuta, troba les eines per sortir i resoldre la seva situació.

Existeixen diferents modalitats d’intervenció terapèutica per tractar els diversos motius de consulta. La teràpia psicològica s’inicia un cop obtingut un psicodiagnòstic (que es realitza mitjançant l’avaluació psicològica). Aquest respon als objectius que el terapeuta ha establert al pla terapèutic amb el pacient, específic per cada problemàtica, i el que és el més important, específic per a cada persona.

TIPUS DE TRACTAMENT

El nostre equip treballa des d’una orientació integradora, beneficiant-se dels coneixements de diferents orientacions psicològiques, per tal de poder ajudar a la persona en funció de la seva història personal i de les necessitats per les quals demana ajuda en aquest moment determinat.

Entre les diverses formes de tractaments existents podem trobar:

  • Teràpia individual
    La psicoteràpia individual és un eficaç tractament per acompanyar a les persones en els seus processos de canvi personal. En la majoria dels casos, les persones que ens visiten arriben a la consulta per primera vegada en moments de crisi personal, en els quals és important ajudar-les amb el seu sofriment i a millorar significativament la seva qualitat de vida. Per això, és la psicoteràpia un espai personalitzat on el terapeuta ajuda a la persona a recuperar-se del seu malestar i a trobar-se bé amb si mateixa i amb el seu entorn. Existeixen diversos tipus de psicoteràpia, en funció dels problemes i de la personalitat del pacient a tractar.
  • Teràpia de parella
    La parella, de la mateixa manera que les persones, passa per diverses etapes (enamorament i creació de la família, per exemple) en les que poden aparèixer dificultats i desacords que poden desencadenar crisis en la relació. La teràpia de parella és un espai neutre on els seus membres poden comunicar i expressar el que senten i, així dirigir-se a trobar una solució als seus conflictes.
    El psicòleg es converteix en el mediador de la parella, el qual els atorgarà eines i tècniques per retrobar-se. Alguns dels motius de consulta a nivell de parella són els problemes de convivència o disfuncions sexuals en alguns dels membres de la parella.
  • Teràpia familiar
    La teràpia familiar pot ajudar a les famílies a afrontar situacions conflictives i de crisis que afectin la convivència. El treball del terapeuta és dirigir als membres de la família a obrir noves vies de comunicació i millorar d’aquesta manera la relació entre els membres que la formen.
    La vida familiar suposa afrontar temes de: treball, relacions, moments econòmicament difícils, etc. En molts casos, moltes famílies afronten i superen aquests problemes per si mateixes, però d’altres necessitaran ajuda d’un professional.

INFÀNCIA

A vegades, els nens així com els adults, poden necessitar ajuda per superar situacions com l’estrès escolar o bullying. Altres necessiten ajuda per expressar els seus sentiments en situacions de conflicte familiar, com podria ser una separació, un divorci, una malaltia en un dels pares o familiars, etc. Situacions, en definitiva de canvi significatiu.

El procés terapèutic ajuda als nens a desenvolupar les seves habilitats, els seus potencials i les seves capacitats, tant per superar la situació que els provoca malestar, com per disposar de més eines pròpies per superar futurs canvis vitals.

El tipus de teràpia és diferent a la dels adults, ja que els nens solen disposar de menys habitats per expressar-se de manera verbal i, a més a més, ho fan de forma simbòlica sobre tot mitjançant el joc o el dibuix.

La dinàmica familiar es veu reflexada en la forma de fer del nen/a en la majoria dels casos, motiu pel qual es realitzen visites amb els pares a mesura que l’infant o la família ho necessita per a la millora.

És important consultar amb un professional, quan veiem que qualsevol tipus de successos vitals (que podem considerar més o menys importants per nosaltres els adults) influeixen en el comportament i/o els sentiments del nen/a. Cadascú ho demostra de manera diferent: alguns nens es senten tristos, altres mostren senyals indicadors diversos, com ara:

  • Problemes de desenvolupament educatiu
  • Episodis de tristesa, plor, depressió
  • Problemes de conducta (ira excessiva…)
  • Trastorns alimentaris
  • Trastorns del son (insomni o son excessiva)
  • Enuresis i/o encopresis 
  • Aïllament social
  • Dol
  • Augment de mals físics (com mal de cap o de panxa)
  • Signes derivats d’abús sexual, emocional, o altres successos traumàtics
  • Transicions després de canvi com separacions o canvis d’escola

ADOLESCÈNCIA

Així com la infància és una etapa on l’ésser humà admet, respecta i obeeix les normes que l’entorn li presenta, l’adolescència és una etapa molt diferent. Coneixem quan comença però no quan acaba. Parlem d’una etapa de la nostra vida molt complexa, on consolidem la nostra futura identitat.

No hem d’oblidar que etimològicament, adolescència significa «patiment». Trobar-se un mateix de nou és la difícil tasca en la que es troba immers tot adolescent. No obstant, quan aquest malestar és significatiu cal consultar un especialista. Entre les psicopatologies pròpies d’aquestes edats tractem temes com: 

  • Addiccions tecnològiques: Internet, videojocs, mòbil
  • Trastorns de l’estat d’ànim: Depressió, canvis anímics, …
  • Problemes d’Autoestima, inseguretat
  • Tractament d’addicions a drogues: Cànnabis, cocaïna, …
  • Dificultats de comunicació amb els pares, entorn, aïllament social, bullying
  • Trastorns derivats de la sexualitat
  • Trastorns alimentaris: Menjadors compulsius, anorèxia nerviosa, …
  • Orientació sobre elecció d’estudis i el monto laboral
  • Entrenament en intel·ligència emocional i habilitats socials

Per a qualsevol qüestió, no dubtin a consultar-nos i els atendre’m oferint-los la nostra opinió professional. 

ADULTS

En aquesta etapa de la vida l’individu normalment arriba a la plenitud del seu desenvolupament biològic i psíquic. Es consolida el desenvolupament de la personalitat i el caràcter, els quals es presenten relativament ferms i segurs, amb totes les diferències individuals que poden donar-se en la realitat.

De vegades la causa del malestar és evident –problemes econòmics, de salut, ruptures familiars o la mort d’un ésser estimat. D’altres, l’origen del teu malestar no és tan clar, però notes que la teva vida no va com t’agradaria. Potser et costa relacionar-te, et sents trist sense justificació aparent, la teva autoestima és baixa, no rendeixes a la feina, estàs contínuament preocupat per la família, el treball, la salut o la parella, et costa decidir-te, et sents insegur/a, et notes molt irritable, etc. 

Des del primer moment t’ajudarem a conèixer què és alló que sents, identificant la causa i actuant amb diferents tècniques per solucionar les teves dificultats, tant en el present com en el futur. Aconseguiràs un major control sobre sobre allò que sents i la manera d’actuar, i milloraràs la teva qualitat de vida.

Al Centre ARS tractem entre d’altres trastorns:

  • Trastorns de la Personalitat
  • Trastorns de l’estat d’ànim: depressió, ansietat, etc.
  • Trastorns fòbics
  • Trastorns obsessius
  • Problemes psicosomàtics

Per a qualsevol qüestió, no dubtin en consultar-nos i els atendrem oferint-los la nostra opinió professional.