La cara emocional de la infertilitat

LA CARA EMOCIONAL DE LA INFERTILITAT

Ja sigui que acabes de començar una evaluació de fertilitat o que ja estàs inmers en el tractament, tot el procès en si mateix és molt dur, estressant i ple d’emocions. A cada etapa és possible que es senti animat per noticies positives o decepcionat per d’altres més fosques. En aquest viatge en forma de montanya russa, pot sentir emocions que van des de la ràbia, la frustració, la decepció, la tristesa, a sentiments oposats d’il.lusió, esperança, alegria, etc.

Experimentar la infertilitat mai resulta un camí fàcil, però volem proporcionar eines per saber com bregar amb la cara emocional de la infertilitat,  i que els següents punts puguin ajudar-lo a manejar les seves emocions i brindar-li consol.

Recorda que la gran majoria de les parelles finalment poden tenir un fill sa amb tractament.

Per a moltes parelles, la principal preocupació és si alguna vegada podran concebre. Amb l’ajuda d’un metge especialista en reproducció, la gran majoria de les parelles que lluiten amb l’embaràs finalment tindran èxit; només poden ser necessaris tractaments especialitzats perquè això succeeixi.

No estàs sol

Si bé pot semblar que totes les persones que ho envolten estan quedant embarassades o ja tenen fills, aproximadament el 15 o 20 per cent de totes les parelles 

afrontaran problemes de fertilitat, i moltes seran diagnosticades amb un trastorn reproductiu.

Pots passar per etapes de dol

Pot ser impactant i devastador rebre un diagnòstic d’infertilitat. A més, pot experimentar una pèrdua a causa d’un avortament espontani i cicles fallits. Alguns poden passar per les cinc etapes clàssiques de duel de Kübler-*Ross: negació, ira, negociació, depressió i acceptació. Aprendre a afrontar la pèrdua i el dolor és una part molt important del procés d’infertilitat.

Aprèn tot el que puguis

Una vegada que sàpiga més sobre els seus problemes de fertilitat, investigui. Desenvolupi una llista de preguntes per al seu metge i participi activament en la seva pròpia cura. Escolti les diferents opcions i prengui les millors decisions per a vostè i la seva parella.

Necessites suport

La infertilitat és un problema molt personal, per la qual cosa pot dubtar a compartir les seves experiències emocionals … i sentir-se aïllat com a resultat. La comunicació entre vostè i la seva parella durant aquest temps és fonamental. De fet, moltes parelles descobreixen que realment enforteixen les seves relacions donant-se suport mútuament a través d’aquest procés. Acostar-se als seus èssers estimats també pot ajudar-li a superar els moments difícils.

Pren un temps per a tú

Cada persona gestiona l’estrès i el dolor de manera diferent. Algunes persones troben consol escrivint un diari, mentre que unes altres opten per l’exercici o el ioga per a alleujar l’estrès. Les estratègies d’afrontament que són saludables fan sentirse millor, la qual cosa fa que un procés difícil sigui més suportable. 

A més, les persones que experimenten infertilitat a vegades es neguen a si mateixes plaers com viatjar o sortir, etc. No oblidi divertir-se una mica i recordi que la gran majoria de les parelles finalment poden concebre i donar a llum a un fill sa; a vegades, només es necessita temps i ajuda per a aconseguir-ho.